Terülj, terülj asztalkám (Dobai Mária)

Terülj, terülj asztalkám (Dobai Mária)

Mogyorós nutellás macaron házilag

Bebepiskóta receptje alapján

2020. november 29. - Dobai Mária

Ízbomba. A tökéletes macaron kívül roppanós, belül kellemesen légies. Életembe először kipróbáltam a macaron készítést. Nagyon jó élmény volt,   hiszen elsőre  egész jól sikerült.

128217277_2051926741611449_4757221938831569443_n.jpg

Sokáig nem is ismertem a macaront,  mi az, milyen az íze, miért szeretik ennyire, miért ennyire drága..Nem értettem.Nagyon tetszett, hogy pici kerek és szép színes.

Ezelőtt 4 évvel a Daubner cukrászdában  fedeztem föl, ahol bedolgoztam egy kis ideig. Nem értettem, miért ennyire közkedvelt a vásárlók által ez a francia pasztel színű apró süteményt. 

Elméletileg francia édesség, de valójában Olaszországból ered.

Velence környékén kezdett kialakulni a 1415. században. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered; akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet jelenthetett. Később Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett.(Forrás : WIkipédia)

Nagyon sok türelmet, odafigyelést igényelt a készítése. Azt mondják nehéz a készítése, én azt mondom, próbáld ki:)  Ha van süti készítésben gyakorlatod, pontosan követed a leírásokat, akkor a sikerélmény garantált!:)

 

Bebepiskóta receptjét  próbáltam ki. Érdekesség, a macaront receptbe nem mandula lisztet használt, hanem darált török mogyórót. Fantasztikus az íze, az illata!128143075_2051926934944763_4937267991644028481_n.jpg

Hozzávalók:

110 gr tojásfehérje

150 gr. kristálycukor

135 gr porcukor

175 gr. törökmogyoró

38 gr. víz

 

Csokiganache:

100 gr csoki ( lehet 50 gr fehércsoki+50 gr tejcsoki)

1 kávéskanál vaj

1 evőkanál nutella

100 gr habtejszín

mogyoró darabok

 

Elkészítés: A porcukrót összekevertem a darált törökmogyoróval. Ledaráltam, finom, poros állaga legyen.128088912_2051925881611535_4824124636690519220_n_1.jpgEzután egy kis lábasba beleöntöttem a vizet, kristálycukrot. Belehelyeztem a maghőmérőt. 128205266_2051925918278198_3328866821674377785_n.jpgA gyöngyöző cukorszirupot 118 -119 celzius fokig főztem.

A tojásfehérjét két fele osztottam. 55 gr. tojásfehérjét krémesre fölvertem mixerrel, majd óvatosan belecsurgattam a 118 fokos cukorszirupot.6-7 percig erős fokozaton habosítom.128173306_2051925954944861_352760292098097497_n_1_1.jpg

A tojásfehérje másik részét törökmogyorós porcukros keverékhez öntöm, spatula segítségével szép krémesre, egyneművé  kevertem.

A  cukor szirupos tojáshabhoz hozzáadom a törökmogyorós masszát és a mixerrel összedolgoztam Vastag, szalagformájó omlós krém készült.128066867_2051925994944857_8093867013674318318_n.jpg9mm csővel ellátott habzsákba tesszük a masszát. Teflon lapon kis köröket nyomtam ki. Picit megrázogatjuk a teflon lapot, vagy a tepsit picit csapkodhatjuk is, annak érdekében, hogy szépen  elterüljön. a macaron massza. Egy fogpiszkálóval segítségével killyukasztjuk a  macaron tetején a levegő buborékokat.128170757_2051926108278179_4172086945587641762_n.jpg

Ez olasz módszerrel készült, nem nagyon kell pihentetni. 10-15 percig haggyjuk, a pulton, ez idő alatt szépen bebőrösődik.

150 fokon 16-17 percig sütjük, persze ez sütő függő, ki kell tapasztalni. Hagyjuk kihűlni, dobozba tesszük, egy nap pihentetjük.

128218059_2051926171611506_4957273607064833019_n.jpg

128097758_2051926494944807_6866502485131761275_n.jpg

Másnap készítjük a krémet.

Krém:

Összetördeljük a csokit, beletesszük a vajat, nutellát. Felforrósított habtejszínnel felöntjük, szépen a csokoládé felolvad. 128642319_2051926311611492_4006192476544156092_n.jpg128009741_2051926381611485_4375155042518605523_n.jpgBotmixerrel szép simára dolgozzuk.  Kistálba átöntjük, folpack-alufóliával lezárjuk. 128202279_2051926451611478_7405526292621889586_n.jpgHütőbe helyezzük, hagyjuk másnapig kihűlni. Szép, vastag krémes állaga lesz másnapra.

 

128262605_2051926611611462_4267963558048579319_n.jpg

128099939_2051926701611453_4326097830385765574_n.jpg

Macaron héjakat párositjuk, diszítőcsővel a  csokis ganache krémet ráhelyezzük, pici nutellát a közepébe és mogyoró darabkát. 

Kész is van! Fantasztikus a színe. Az ÍZE!:)

128044785_2051926871611436_7253268643055062546_n.jpg

128087134_2051926561611467_4375283851639814796_n.jpg

128143075_2051926934944763_4937267991644028481_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dobaimaryland.blog.hu/api/trackback/id/tr7216306146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása