Ízbomba. A tökéletes macaron kívül roppanós, belül kellemesen légies. Életembe először kipróbáltam a macaron készítést. Nagyon jó élmény volt, hiszen elsőre egész jól sikerült.
Sokáig nem is ismertem a macaront, mi az, milyen az íze, miért szeretik ennyire, miért ennyire drága..Nem értettem.Nagyon tetszett, hogy pici kerek és szép színes.
Ezelőtt 4 évvel a Daubner cukrászdában fedeztem föl, ahol bedolgoztam egy kis ideig. Nem értettem, miért ennyire közkedvelt a vásárlók által ez a francia pasztel színű apró süteményt.
Elméletileg francia édesség, de valójában Olaszországból ered.
Velence környékén kezdett kialakulni a 14–15. században. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered; akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet jelenthetett. Később Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett.(Forrás : WIkipédia)
Nagyon sok türelmet, odafigyelést igényelt a készítése. Azt mondják nehéz a készítése, én azt mondom, próbáld ki:) Ha van süti készítésben gyakorlatod, pontosan követed a leírásokat, akkor a sikerélmény garantált!:)
Bebepiskóta receptjét próbáltam ki. Érdekesség, a macaront receptbe nem mandula lisztet használt, hanem darált török mogyórót. Fantasztikus az íze, az illata!
Hozzávalók:
110 gr tojásfehérje
150 gr. kristálycukor
135 gr porcukor
175 gr. törökmogyoró
38 gr. víz
Csokiganache:
100 gr csoki ( lehet 50 gr fehércsoki+50 gr tejcsoki)
1 kávéskanál vaj
1 evőkanál nutella
100 gr habtejszín
mogyoró darabok
Elkészítés: A porcukrót összekevertem a darált törökmogyoróval. Ledaráltam, finom, poros állaga legyen.Ezután egy kis lábasba beleöntöttem a vizet, kristálycukrot. Belehelyeztem a maghőmérőt.
A gyöngyöző cukorszirupot 118 -119 celzius fokig főztem.
A tojásfehérjét két fele osztottam. 55 gr. tojásfehérjét krémesre fölvertem mixerrel, majd óvatosan belecsurgattam a 118 fokos cukorszirupot.6-7 percig erős fokozaton habosítom.
A tojásfehérje másik részét törökmogyorós porcukros keverékhez öntöm, spatula segítségével szép krémesre, egyneművé kevertem.
A cukor szirupos tojáshabhoz hozzáadom a törökmogyorós masszát és a mixerrel összedolgoztam Vastag, szalagformájó omlós krém készült.9mm csővel ellátott habzsákba tesszük a masszát. Teflon lapon kis köröket nyomtam ki. Picit megrázogatjuk a teflon lapot, vagy a tepsit picit csapkodhatjuk is, annak érdekében, hogy szépen elterüljön. a macaron massza. Egy fogpiszkálóval segítségével killyukasztjuk a macaron tetején a levegő buborékokat.
Ez olasz módszerrel készült, nem nagyon kell pihentetni. 10-15 percig haggyjuk, a pulton, ez idő alatt szépen bebőrösődik.
150 fokon 16-17 percig sütjük, persze ez sütő függő, ki kell tapasztalni. Hagyjuk kihűlni, dobozba tesszük, egy nap pihentetjük.
Másnap készítjük a krémet.
Krém:
Összetördeljük a csokit, beletesszük a vajat, nutellát. Felforrósított habtejszínnel felöntjük, szépen a csokoládé felolvad. Botmixerrel szép simára dolgozzuk. Kistálba átöntjük, folpack-alufóliával lezárjuk.
Hütőbe helyezzük, hagyjuk másnapig kihűlni. Szép, vastag krémes állaga lesz másnapra.
Macaron héjakat párositjuk, diszítőcsővel a csokis ganache krémet ráhelyezzük, pici nutellát a közepébe és mogyoró darabkát.
Kész is van! Fantasztikus a színe. Az ÍZE!:)